Sabtu, Julai 11, 2009

Home » » Tag dari Idanizam

Tag dari Idanizam

Tag dari Idanizam..
ditag pada bulan May 2009 juga..

tag ni originated daripada MamaD... ;)





1. Nak tau sangat nama singkatan korang,umo dan dok mana....???ye laaa..kekadang keliru gak nih...klu dah tau...nak save,lpas ni mudah la nk ingat...he2...
adik2 panggil kakyong, adik2 suami panggil kakbib, kawan2 sekerja dulu panggil Puan Bib, makbonda & ayahnde panggil kakyong... adik2 ipar belah daku semua panggil kakyong.. so nama kakyong memang dah melekat sejak kecik sampai la umur sekarang ni


2.Tiap2 hari ke korang bukak Blog nih???..biasa kol berapa??lama tak?

yer, hari2 sebab daku kemaruk berblog..
lama???? depend pada keadaan.. pagi2 selalunya memang tak sempat.. kalo lepas lunch tu, On & Off la..
schedule online memang x tentu, tapi 3-4 jam juga lah sehari... :))


3.Bila dah on kat Blog...apa yg korang buat ek???

tiap kali buka blog mesti buka email gmail, sebab semua komen2 di blog kawan2 & blog Catatan Ibu & Tanda kasih akan masuk ke email...
so memang baca email dulu... memang sekali email masuk memang berlambak2 lah.. mujur lah gmail ni cerdik, mana yg tajuk sama, dikumpulnya sekali jer.
normally baca yang 1st page jer dulu.. then tengok email komen2 yang dari blog Catatan Ibu.. pastu jawab komen blog..
then tengok kat chatbox, saper2 yang tinggal message..
pastu start blogwalking... normally saper2 yg nak di jengah adalah dr senarai yg rajin komen bbrp hari yg lepas... yg tak rajin komen tu, ku jengah seminggu sekali jer... sorry yer...


4.Penah tak sedang asik melayan intenet ni...korang telah abaikan sesuatu....?he2

pernah blogwalking sambil masak kat dapur.. hampir hangus cucur ku... :))
so sejak tu, settle kan dulu semua kerja & set kan masa nak online sampai pukul berapa..
makesure anak2 makan kenyang2 dulu... fikri dah belajar, dah tengok vcd..
bila anak2 dah settle, depa boleh main sesama depa.. & aliya nap petang.. then ibu pun senang hati nak merempit ke blog kawan... :D


5. Macamana cara korang masak maggie ek???

kakyong x suka makan maggi, & kalo masak pun tak pernah guna perencahnyer...
normally akan rebus & tos maggi kering tu dulu, pastu masak la ala mee goreng mamak ker, mee kuah ala tomyam ker, ala mee sup ker... as long sedap di makan..


****Cara-cara memasak maggie yang betul daripada mamadanish..memang lepas nie aku akan ikut cara ni....thanx mamaD for the info...so, uols harap kita jadikan sebagai panduan....layannnnnnn
Aku penah terbaca artikel cara2 masak maggie yg betul...patutla selama ni ramai kata maggie tu tak elok....rupenya klu kita betul cara masaknya...takde la tak elok sangat maggie tu...heheee..
caranya mcm ni...untuk masak maggie kari la..yg berkuah tu teutamanya...
mula2 panaskan air dulu...
bila dah mgelegak...masukkan mee
(biasa kita terus masukkan perencah kan...salah tu...bahaya!!!!!)
sebenarnya air rebusan mee tu lah yg bahaya tau...sepatutnya korang kena buang dulu air maggie tu...tos...
masukkan air panas yg baru bersama2 maggie tu...JGN SAMPAI air tu mgelegak!!!masukkan perencah maggie dgn sir panas...jgn sampai air tu mengelegak baru nak masukkan perencah...bahaya....
mcm ni lah cara2 masak maggie yg betul.......lepas ni korang buat cara yg betul tau..kalau tak rosak la sistem badan kita bila hirup air rebusan mee tu...hehee...

6. hubby korang tau tak korang ada blog ni....penah tak hubby korang baca blog korang????

suami ku tahu, tapi dia malas nak amik port.. hahahh.. tapi anak2 suka tengok sebab depa suka tengok foto2 depa dalam Catatan Ibu.. rasanya depa tak faham apa itu blog, tapi depa suka sangat kalo ibu nak snap foto.. sebab nanti masuk dalam laptop... heee... :X





seterusnya tag ini nak dipaskan kepada :
  1. ummiaqeef
  2. anaklaut
  3. amyatie
  4. hayatie
  5. PutraMama
  6. UmmuAbdullahSyakir
  7. UmmiHanie
  8. Umi Nuha
  9. Nonnie
  10. SyahNur
  11. dan anda yang sedang membaca n3 ini... /wahaha

kalo dah pernah buat, silalah beritahu linknyer & x perlu nak buat lagi..
yang dah siap buat, silalah inform yer.. boleh kakyong jengah...





12 ulasan:

  1. hahahaa..
    mamaD dah syak dah..
    bila mamaD nampak je pic tu..
    eh?mcm penah ku nampak pic ni..mcm tag aku dulu2 jek??he2..
    bila bukak..sah betol..wakaka
    ok lah tu..
    wah siap leh hangus tu...
    sama lah ngn mamaD...danish suka btol bila tgk blog ni..sbb ada pic dia kan..bila nak snap je..
    "mama nak masuk dlm blog ke?"..uuuhuhuu

    BalasPadam
  2. mamaD,
    anak2 skrg ni kan, belum pun 4-5 tahun, tp dah cekap bab2 IT ni... hahaha, manakan tidak kalo bukan ibu @ mama nya yg dok adap selalu.... :))

    tag ni kakyong dah perasan ramai yg buat.. pastu masa khatamkan entri mamaD yg lepas2 nampak tag ni.. so might as well put the link... credit to u yg initiate kan tag ni... :D

    BalasPadam
  3. baru tau cara masak maggie yg betul

    BalasPadam
  4. salam kakyong

    hah dh sisat dah ape tagnyer...yg ni ghopenye yer... hmm buleh tahan soklan maut tuh..ngeh3x..

    insyaAllah..masuk list KIV dulu,free2 nnti keh draft n publsh k...

    thanx 4 remembering me..

    BalasPadam
  5. oooo macam tu rupanya cara masak maggie. lepas ni boleh lah try. ingatkan perencah dia yang bahaya.

    BalasPadam
  6. chem nak jawab tag ne ya,...

    BalasPadam
  7. mamaairell pun nak jawab taq ni ok.

    BalasPadam
  8. su @ mamasyaza/ida,
    kredit to MamaD..

    chempaka & mamaAirell,
    sila lah.. kakyong pun suka nak tahu (memang penyebuk.. hehehe).. nanti kakyong jengah ya...

    Ummi Hanie,
    mesti lah ingat.. masa blog lambat nak loading pun tetap ku tunggu... hahahah...

    BalasPadam
  9. kak yong, mmemang betul cara masak maggie cmtu..kita pun dh lama amalkan...klau betul teknik tu...nak makan maggie selalu pun tak per...

    BalasPadam
  10. rajinnyerr kak yong wat tag tewww.. ehehe, salammm

    BalasPadam
  11. salam kakyong . akhirnye berjawab jua tag mu ini .

    sile2lah jengah di link ni yer ;

    http://ummi-hanie.blogspot.com/2009/08/tag-soal-siasat.html

    maaf lambat siapkan . . slmt berpuase :)

    BalasPadam
  12. salam kakyong...lama betul tak singgah blog kakyong nie..sibuk sangat la kak..tambah2 tahun nie angels sekolah...terkejar2 dari pagi ke malam...tambah2 pulak keje kat opis pun banyak..hari nie jalan2 ke blog member2 nampak tag nie kakyong dah wat...thanx ek..lepas nie nak singgah blog mamaD plak..lama betul tak singgah blog mamaD

    BalasPadam