Ahad, Ogos 23, 2009

Contest Jom Main Air Catatan Ibu *sticky*

Dijemput semua followers Tanda Kasih untuk menyertai contest Catatan Ibu.

Sila klik pada banner contest untuk maklumat lanjut.







Award dari kak intan, ummiHanani, Cybermummy, kakty & Hada@Yuda

award ini dari kak intan.





ini pula dari UmmiHanani




Friendship award ini dari Cybermummy & Kakty





award yang comel2 ni dari Syahadah @ Yuda




terima kasih ya Kak Intan, UmmiHanani, Cybermummy, kakty & Yuda, atas ingatan kalian pada kakyong.


Kawan2 ibu,
jika ada award2 yang berkenan, sila lah ambil.. usah malu2.. ceriakan blog anda dengan award2 comel ni.. btw, award freindship tu kakyong nak anugerahkan kepada semua kawan2 ibu yang hebat2 belaka.






Ahad, Ogos 02, 2009

Best & Lovely blog award




Rule nya :

1) Accept the award, post it on your blog together with the name of the person who has granted the award and his or her blog link.

2) Pass the award to 15 other blogs that you’ve newly discovered. Remember to contact the bloggers to let them know they have been chosen for this award.



Terima kasih pada kawan2 ibu yang selalu ingat pada kakyong.. kakyong sangat2 menghargainya... *maaf sebab makan masa teramat lama untuk menepeknya *

  1. Syahadah - Kamu Muzik di Hatiku
  2. Ibu_Umairah - #####happiness family#####
  3. UmmiKhayra - ~Love is in My Pocket~
  4. AshAnas @ Shira - AshA's Family
  5. Syayassir - dari dalam hati
  6. lili-precious
  7. MamaMie - SuAtu CeRiTa TeNTa

Nak pilih 15 orang.... ??!!

rasanya kakyong nak pass pada semua kawan2 ibu followers Catatan Ibu & Tanda kasih yang membaca n3 ini.. sila lah ambil, usah malu2...








Ahad, Julai 19, 2009

gatal tangan

hari ni kakyong cuma berblogwalking tak sampai 5 blog pun, selebihnya kakyong merayap ke forum ratuhati.com.

kemudian, rasa mcm nak buat n3 tutorial, untuk padamkan border di blog @ main post dan digantikan dengan divider.. tapi kemalasan melanda.. jadi, godek2 tukor layout lah pulak.. not actually tukor layout, hanya sekadar tukor kan background jer.

kakyong merayap ke blog ini http://www.shabbyblogs.com/ belek punya belek, terberkenan pulak dengan layout ni... ala2 english stail gitu...

yer ke english stail.. hentam saja lah... /wahaha






sebelum ni guna background yg ini.. look pretty plain.. tak semak mata memandang






sebelum guna background yang atas ni, guna background bunga daisy pink maroon nih.. ni pun kakyong suka juga sebab tak nampak crowded.. tapi sebab kan kakyong dah leborkan saiz column entri & sidebar.. jadi kena lah tukor ke background lain..





lepas ni tak tau lah nak tukor lagi atau tidak.... blog catatan ibu pun dah berkali2 di tweak... at last menten jer lah yg sekarang ni...





Khamis, Julai 16, 2009

Award dari EUS & kak Azlinadeco

Award ni dari adik EUS

nampaknya adik ku si Eus ni kesibukan tahap maksimum, hinggakan blog nya juga tidak sempat di update.. blogger-emoticon.blogspot.com

Buat Eus, mekasih ya... jaga diri baik2, jaga icha & gazi baik2 juga...
walau Eus dah lama tak update blog, Eus tetap dihati kakyong... :flower:





The award says: “These blogs are exceedingly charming. These kind bloggers aim to find and be friends. They are not interested in self-aggrandizement. Our hope is that when the ribbons of these prizes are cut, even more friendships are propagated. Please give more attention to these writers. Deliver this award to eight bloggers who must choose eight more and include this cleverly-written text into the body of their award."


Ini pula doa & award dari kak Azlinadeco,blogger-emoticon.blogspot.com
yang rajin menghias rumah ala-english...







Terima kasih kak lina atas ingatan dan doa.. doa yang sangat baik untuk amalan. kawan2 ibu yang belum hafal doa ni, meh sama2 hafal, buat amalan harian.


Buat kawan-kawan ibu yang membaca entri ini, sila lah ambil, kutip dan tepek award2 ini di blog kalian ya... ku sangat hargai teman2 yang sudi menerima nya..



Sabtu, Julai 11, 2009

Tag dari Idanizam

Tag dari Idanizam..
ditag pada bulan May 2009 juga..

tag ni originated daripada MamaD... ;)





1. Nak tau sangat nama singkatan korang,umo dan dok mana....???ye laaa..kekadang keliru gak nih...klu dah tau...nak save,lpas ni mudah la nk ingat...he2...
adik2 panggil kakyong, adik2 suami panggil kakbib, kawan2 sekerja dulu panggil Puan Bib, makbonda & ayahnde panggil kakyong... adik2 ipar belah daku semua panggil kakyong.. so nama kakyong memang dah melekat sejak kecik sampai la umur sekarang ni


2.Tiap2 hari ke korang bukak Blog nih???..biasa kol berapa??lama tak?

yer, hari2 sebab daku kemaruk berblog..
lama???? depend pada keadaan.. pagi2 selalunya memang tak sempat.. kalo lepas lunch tu, On & Off la..
schedule online memang x tentu, tapi 3-4 jam juga lah sehari... :))


3.Bila dah on kat Blog...apa yg korang buat ek???

tiap kali buka blog mesti buka email gmail, sebab semua komen2 di blog kawan2 & blog Catatan Ibu & Tanda kasih akan masuk ke email...
so memang baca email dulu... memang sekali email masuk memang berlambak2 lah.. mujur lah gmail ni cerdik, mana yg tajuk sama, dikumpulnya sekali jer.
normally baca yang 1st page jer dulu.. then tengok email komen2 yang dari blog Catatan Ibu.. pastu jawab komen blog..
then tengok kat chatbox, saper2 yang tinggal message..
pastu start blogwalking... normally saper2 yg nak di jengah adalah dr senarai yg rajin komen bbrp hari yg lepas... yg tak rajin komen tu, ku jengah seminggu sekali jer... sorry yer...


4.Penah tak sedang asik melayan intenet ni...korang telah abaikan sesuatu....?he2

pernah blogwalking sambil masak kat dapur.. hampir hangus cucur ku... :))
so sejak tu, settle kan dulu semua kerja & set kan masa nak online sampai pukul berapa..
makesure anak2 makan kenyang2 dulu... fikri dah belajar, dah tengok vcd..
bila anak2 dah settle, depa boleh main sesama depa.. & aliya nap petang.. then ibu pun senang hati nak merempit ke blog kawan... :D


5. Macamana cara korang masak maggie ek???

kakyong x suka makan maggi, & kalo masak pun tak pernah guna perencahnyer...
normally akan rebus & tos maggi kering tu dulu, pastu masak la ala mee goreng mamak ker, mee kuah ala tomyam ker, ala mee sup ker... as long sedap di makan..


****Cara-cara memasak maggie yang betul daripada mamadanish..memang lepas nie aku akan ikut cara ni....thanx mamaD for the info...so, uols harap kita jadikan sebagai panduan....layannnnnnn
Aku penah terbaca artikel cara2 masak maggie yg betul...patutla selama ni ramai kata maggie tu tak elok....rupenya klu kita betul cara masaknya...takde la tak elok sangat maggie tu...heheee..
caranya mcm ni...untuk masak maggie kari la..yg berkuah tu teutamanya...
mula2 panaskan air dulu...
bila dah mgelegak...masukkan mee
(biasa kita terus masukkan perencah kan...salah tu...bahaya!!!!!)
sebenarnya air rebusan mee tu lah yg bahaya tau...sepatutnya korang kena buang dulu air maggie tu...tos...
masukkan air panas yg baru bersama2 maggie tu...JGN SAMPAI air tu mgelegak!!!masukkan perencah maggie dgn sir panas...jgn sampai air tu mengelegak baru nak masukkan perencah...bahaya....
mcm ni lah cara2 masak maggie yg betul.......lepas ni korang buat cara yg betul tau..kalau tak rosak la sistem badan kita bila hirup air rebusan mee tu...hehee...

6. hubby korang tau tak korang ada blog ni....penah tak hubby korang baca blog korang????

suami ku tahu, tapi dia malas nak amik port.. hahahh.. tapi anak2 suka tengok sebab depa suka tengok foto2 depa dalam Catatan Ibu.. rasanya depa tak faham apa itu blog, tapi depa suka sangat kalo ibu nak snap foto.. sebab nanti masuk dalam laptop... heee... :X





seterusnya tag ini nak dipaskan kepada :
  1. ummiaqeef
  2. anaklaut
  3. amyatie
  4. hayatie
  5. PutraMama
  6. UmmuAbdullahSyakir
  7. UmmiHanie
  8. Umi Nuha
  9. Nonnie
  10. SyahNur
  11. dan anda yang sedang membaca n3 ini... /wahaha

kalo dah pernah buat, silalah beritahu linknyer & x perlu nak buat lagi..
yang dah siap buat, silalah inform yer.. boleh kakyong jengah...





Tag dari Ummi Hanie

Tag ni dapat dari ummi hanie..
di tag dari bulan May 2009, baru sekarang dapat buat... terima kasih ummi hanie atas ingatan mu itu.. sungguh ku hargainya...

kepada yang telah mengeTAG kakyong & masih belum dijawab2.. harap2 bersabar ya..
akan ku usahakan untuk melangsaikan nya


1. Apakah hubungan awak dengan dia...(Insan yg mengetag anda??)

kenalan blog

2. 5 impression terhadap sidia
  1. peramah
  2. open minded
  3. ibu muda yang hebat
  4. pandai cari duit online
  5. dan saya pasti dia mesra orangnyer... ;)

3. Perkara yg paling memorable dia pernah lakukan kat awak??

rasanyer belum ade kot... atau mungkin daku yang amnesia... :))


4. Perkara yg paling memorable dia cakap kat awak???

tak pernah bsembang lagi... bermesra di kotak komen semata2... ;)


5. Kalau dia kekasih awak, awak akan??

ishh... x mungkin.. daku bukan les****


6. Kalau jadi musuh anda, anda akan??

nak dapat kawan pun susah, naper plak nak bermusuh ni.. tak mau lah..


7. Kalau dia jd kekasih anda, dia perlu improve dlm??

dah kata x boleh, sila refer jawapan no.5


8. Kalau dia jadi musuh anda mungkin kerana...

x kan jd musuh.. mcm jawapan no 6 juga.


9. Overall impression tentang dia..

ramah mesra alam gitu... tingin nak jumpa... tengok dalam foto comel berseri2 lawo orang nyer..


10. The most desirable thing to do to her/him??

nak jumpa, boleh kenal2 seisi keluarga...


11. Apakah anda rasa tentang pandangan orang terhadap anda???

  • berat mulut - sebab daku memang malas nak layan sembang hal2 yg ku tak tahu
  • tak cerewet - sebab daku ni memang jenis koboi kot, main belasah jer & malas nak tensi2
  • tak bergaya - sebab daku tak de baju2 fesyen uptodate.. sbb blaus/baju2 kurung/tudung yg 10 tahun dulu pun ku masih pakai... pastu, g memana memang pakai selipar jepun jer...
  • positif - mungkin sebab daku jarang tunjukkan mood hangin & sentiasa utilise apa yang ada


12. The character of you for yourself...

  • keazaman yang tinggi
  • highly motivated
  • konsisten
  • tak suka mengalah
  • peramah bertempat
  • keras hati
  • suka buat koje yg renyah2 @ rumit @ details..
  • suka buat koje sorang2..


13. On contrary, the character you hate about you..

  • hangin - jarang marah, tapi sekali marah memang ala2 puting-beliung
  • pemalas - terutama bab2 kerja rumah & kemas-mengemas
  • tak disiplin - buat koje ikutdan jer.. kalo ade schedule pun, jadi hiasan jer.. ni sejak dok rumah la.. masa kerja dulu, daku lah yang tukang update schedule..

14.The ideal person you want to be with..

suami daku lah


15. For people who like you, feel something about them..

bila disukai, daku pun akan cuba untuk suka & berkawan... lagipun nilai sahabat tu lebih daripada harta & wang ringgit.. sahabat yang baik membawa rezeki dalam hidup, walau bukan wang ringgit, tapi rezeki merasa gembira & bahagia tu tak ternilai.


16. Nak Tag....

siapa yang yang nak di tag... okay.. kakyong senarai 10 kawan ibu yang terawal (selepas mereka yang di tag di entri ini)

  1. mimi sally
  2. manjlara @ ibu akil
  3. Nadnye
  4. Rai
  5. Rossizam
  6. Mama SHinta
  7. Hanz
  8. Fiza ibu Iman
  9. Fae-Yust
  10. Mama_ Aqish

kenapa hanya 10 :

sebab senang kakyong nak beritahu.. kalo list pjg2 pun kakyong tak sempat nak inform semua.. lagipun tak ramai yang rajin jengah sini & amik port nak buat.. :|

btw, terima kasih kepada kawan-kawan ibu yang sangat berinisiatif untuk jengah & ambil award2 & tag sebelum daku sempat nak jengah & inform ke blog kalian... kalian memang Hebat di hati daku...






Rabu, Julai 08, 2009

Award dari Mommy SN & Siti Nurbaiya


ini dari Mommy SN chomeyl... mekasih.. lovely friendship awards..




Ini pula dari Dr Siti Nurbaiya...
sapa rasa nak minta medical advise or pasal sakit apa2 ker,
sila jengah blog Doktor Siti Nurbaiya


Pada kawan-kawan ibu yang belum pernah ade award2 di atas, sila lah ambil yer. Usah malu2.. kalo malu tak dapat award yg chomeyl2 nih...






Award dari UmmiSalsabila & UmmuMishkah

rock tak opah ni... ;)



ini dari UmmuMishkah


Tiada kata seindah bahasa, buat semua kenalan blog & kawan2 ibu, sila lah ambil ya.. nak amik 2-2 pun buleh, nak pilih salah satu pun buley... :X






Jumaat, Julai 03, 2009

Blogger award friendship - vespa

sebenarnya dah pernah dapat award ni daripada Andraputri.

Tapi tak pe ku tepek juga, demi meraikan kawan2 ibu.. mommy2 yang hebat2 ini...

1. Copy badge "2009 Cute's Blogger Award" di atas untuk diletakkan di blog anda.



2. Link/ceritakan kembali siapa yang memberikan award ini kepada anda.

~ award ini dapat dari

3. Setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnya(anda di-tag)

  1. Alhamdulillah, minggu ini minggu yang bertuah sebab menang giveaway ini dan ini.

  2. dalam suka ade juga duka... hati ku terguris sedikit... ceritanya lebih kurang seperti yang ku tulis dalam n3 ini.

  3. daku memerlukan kerja part time di rumah, memandangkan kerja akaun yang ku buat ini adalah yang terakhir, ada sesiapa sudi beri ku kerja.

  4. sejak akhir2 ini daku kerap mengalami simptom2 telinga sakit bagai dikorek2, kerap bersin, muka ku gatal2.. adakah resdung ku datang kembali, setelah bertahun2 tidak menjengah daku.

  5. bulan Julai ini juga banyak contest & giveaway, & daku masih ingin masuk.... selagi layak...

  6. daku ade beberapa n3 yang terhutang yang belum ku langsaikan... Insya Allah, bulan ini daku cuba mengarang nyer...

  7. kadang2 daku ingin sangat keluar dari rumah & bawa anak2 stay 2,3 hari di chalet tepi pantai yang indah2, agar dapat ku tenangkan fikiran sambil merasai suasana yang berbeza.

  8. dalam keadaan sekarang ini (tidak punya duit sendiri) mengajar aku untuk belajar bersabar & menerima segalanya seadanya. Insya Allah, aku akan berusaha untuk punya duit poket sendiri, cuma daku harus pandai mencatur masa.

  9. kadang2 terasa sedih di hati bila en ayah letakkan semua urusan dalam rumah dibahuku, & mula mencari salah daku, walhal daku sendiri tak faham kenapa harus begitu.

  10. daku sangat tidak suka bila keluarga en ayah mula mendesak daku supaya bekerja semua, walhal daku tidak pernah membebankan en ayah dgn hutang piutang daku, sedangkan rumah ini kami tinggal bersama.





4. Anda perlu memilih 6-7 penerima award seterusnya dan menyatakan nama mereka di blog anda.The Blogger Award Friendship goes to :

daku ingin anugerahkan tag ini kepada kawan-kawan ibu yang rajin mengomen di blog daku pada 1-2 Julai 2009.. lenih daripada 7 orang yer...
  1. UmmiKhayra
  2. kak lili Precious
  3. MamaMi
  4. Yati Chomey @ Mommy SN
  5. kak Atty
  6. UmmuMishkah
  7. Umi Nuha
  8. MaMaQaypo
  9. MamaSyaza
  10. Matahariku @ JUn
  11. Cik Jeela
  12. Hanz
  13. Zety Zin
  14. 10 @ aten
  15. Syahadah
  16. MamaShinta
  17. Ummi Hanie
  18. Syayassir
  19. AIDA
  20. AshAnas
  21. Fid
  22. Ibu_arifa
  23. Noy
  24. Ummi Salsabila
  25. hayatie
  26. SyahNur
  27. Azrina03.07
  28. Lady Qay
  29. CT
  30. QIQA @ Dia
  31. Fiza Ibu Iman
  32. Nadiah
  33. Jid aka MamaSS
  34. Sitisifir
  35. Mrs Anne
  36. Dakosue
Kawan-kawan ibu yang daku sebutkan nama, sila lah ambil ya.. Insya ALlah, ada kelapangan daku akan terjah & inform untuk pick up award ini.